Home Αθλητικά ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ τ. ΒΡΑΝΑ και τώρα «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ» στη ΓΕΡΑ!
ΣΤΟΝ ΛΗΓΟΝΤΑ
14 September 2015 09:30
ΣΤΟΝ ΛΗΓΟΝΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ...

Αρθρα

50 χρόνια
31 July 2015 07:05
50 χρόνια «Λεσβιακή...

Ρεπορταζ

ΛΕΖΑΝΤΕΣ
10 November 2014 17:03
  Nα μην αποχαιρετηστούμε! Θα...

λεζαντες

 
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ τ. ΒΡΑΝΑ και τώρα «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ» στη ΓΕΡΑ! Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 07 Αύγουστος 2009 10:48

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΙΟΥΦΑ

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ τ. ΒΡΑΝΑ και τώρα «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ» στη ΓΕΡΑ!

 ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!
 ΚΑΙ Η «ΜΗΧΑΝΗ» ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΑΝ ΠΡΙΝ 50 ΧΡΟΝΙΑ!
 ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ  
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ

 

Πώς λέει ο ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ στον «ΒΑΣΙΛΗ ΤΟΝ ΑΡΒΑΝΙΤΗ»
«Είναι λογής παλικαριές και λογής παλικάρια»; Έτσι θέλω ν’ αρχίσω!
«Είναι λογής...λόξες και λογής ...λοξοί!»
Να ομολογήσουμε: Αν μας φώναζαν και μας έλεγαν πριν δώδεκα χρόνια: «Ελάτε να ξανακάνουμε –έστω βρε αδερφέ- σαν τέλεια προσομοίωση, έστω με μηχανή ΝΤΙΖΕΛ, το λιοτρίβι τούτο του ΒΡΑΝΑ, όπως ήταν για να μείνει σαν ΜΟΥΣΕΙΟ στην ΙΣΤΟΡΙΑ, θα λέγαμε: «Η τρέλα πάει στους ανθρώπους, όχι στα...βουνά!»
Καλά! Ότι ένας νεαρός που ήρθε πριν κάποια-πολλά χρόνια, ως Νομάρχης στη ΜΥΤΙΛΗΝΗ, ήταν ένας τέλειος ονειροπόλος... τρελός, αυτό ήταν γνωστό, αλλά όχι και να «αναστήσει εκ νεκρών» μια «ΜΗΧΑΝΗ» ερείπιο!
Αυτή λέει η μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» αγόρασε το κτίσμα, το 1999, αγόρασε παλιές μηχανές από άλλο εργοστάσιο στον ΠΟΛΙΧΝΙΤΟ,  τις έστειλε στη ΣΥΡΑ, τις αναπαλαίωσε, μερεμέτισε, σχεδόν ξανάχτισε, το κτίσμα, η ΜΗΧΑΝΗ ξαναδούλεψε όπως πριν, και τα τεφτέρια της είναι έτοιμα για να δεχτούν...κι άλλες εγγραφές!»
Το «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ»!
Πρόεδρος ο Σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, Αντιπρόεδρος ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας- ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος, μέλος, υποτίθεται απλό και βοηθητικό, στην αλήθεια, ο πρώτος μοχλός Νίκος Σηφουνάκης, κάτι που με σαφήνεια το είπαν και ο κ. Κούνδουρος και ο Λευτέρης, μέλη ακόμα η Ρ. Σιφναίου και ο Μάνος Ευστρατιάδης και άλλοι.
Μίλησε στα εγκαίνια πρώτος ο Πρόεδρος. Απευθύνθηκε στον πολύ κόσμο και στους εξής επισήμους:
Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης  Ιάκωβο, ως εκπρόσωπο του Παναγιοτάτου Πατριάρχου ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα, τον πρώην Υπουργό, Κώστα Λαλιώτη, και επίσης τον κ. Φρ. Παπαδέλλη, τον βουλευτή Λέσβου Γιάννη Γιαννέλλη, τον Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλία Μπεριάτο, την Βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ Καίτη Περλεπέ-Σηφουνάκη, τον Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Σέρη, τον Γ.Γ. του Υπουργείου Αιγαίου Χρ. Κουρούση, τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Γιάννη Λέκκα, τον Νομάρχη Παύλο Βογιατζή,
υον Στρατηγό Π. Τσολακίδη, τον Αντεισαγγελέα του Αρ. Πάγου Β. Μαρκή, τους Δημάρχους, Χανίων Γ. Μαρινάκη, Μυτιλήνης Νάσο Γιακαλή, Γέρας Σωτήρη Ζαμτράκη, Ευεργέτουλα Μιχάλη Πολυπαθέλλη, Μήθυμνας Στέλιου Καραντώνη, τον Δήμαρχο ΚΑΡΑ ΜΠΟΥΡΝΟΥ Σεγκιάτ Γιασά, τον τ. Γραμματέα του Υπουργείου ΑΙΓΑΙΟΥ Ν. Καπετανά, τον Διευθυντή του Κυκλαδικού Μουσείου λαϊκής τέχνης, Νίκο  Σταγονίδη, σε προσκεκλημένους καλλιτέχνες ζωγράφους και σε πάνω από χίλιους πολίτες.
Μίλησε ο κ. Κούνδουρος και είπε:
«Όταν καλωσορίζει κανείς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, καλωσορίζει ολόκληρη την Ελλάδα. ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΠΡΟΕΔΡΕ!
Και ξαφνικά εδώ! Ο Παπάδος. Η παλιά φάμπρικα του περασμένου αιώνα. Νάμαστε τώρα λοιπόν κι εμείς εδώ, μέρος μιας μικρής συγκέντρωσης που ξεπερνάει τη μικρή κοινωνία,
από εθελοντές από δωρητές, από μαστόρους, από μηχανικούς, από εργάτες, που μόχθησαν για τη σημερινή γιορτή γιατί γιορτή πρέπει νάναι η σημερινή μέρα, αφού η εταιρεία «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» οδήγησε το νεκραναστημένο εργοστάσιο Βρανά, στους φυσικούς αποδέκτες του, για να  ακουστούν ξανά οι μηχανές του, να  ξαναζωντέψει η μεγάλη καμινάδα θυμίζοντας την έναρξη μιας νέας εποχής στον  ζωντανό κορμό του νησιού. Θα πω τώρα μια αλήθεια που από καιρό βασανίζει το μυαλό μου: Ο Νίκος Σηφουνάκης, είναι ο πραγματικός πρόεδρος, πραγματικός αντιπρόεδρος η κ. Σηφουνάκη πραγματικός  Γραμματέας, πραγματική ψυχή της Εταιρείας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» και  κατά φυσική συνέπεια  η ψυχή του  έργου που θαυμάζουμε όλοι σήμερα... Αυτό ήθελα να πω και ξαλάφρωσα γιατί  όταν ακούω αυτό το «κύριε Πρόεδρε και Κύριε Πρόεδρε» νιώθω... πλαστογράφος!»
Μίλησε μετά ο ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ.
Απευθυνόμενος στον  ΔΕΣΠΟΤΗ είπε: «Δικαιολογείστε Σεβασμιότατε τη συγκίνησή μας! Κάνετε τέτοια έργα, όπως τα Μοναστήρια που  αναστυλώνετε και ξέρετε! 18 τέτοια έργα έχουν αναστηλωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά τούτο είναι ένα διαφορετικό έργο».
Προχώρησε μετά στις ευχαριστίες των 17 μελών της Εταιρείας με πρώτο τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΙΟΥΦΑ τον Πρόεδρο της ΒΟΥΛΗΣ, τον ΚΩΣΤΑ ΛΑΛΙΩΤΗ γιατί το 98 ενίσχυσε αυτή την «προσπάθεια-αγωνία», την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, τον Διοικητή Τάκη Αράπογλου, γιατί είναι μεγάλος χορηγός αυτού του έργου, την ΕΤΑΑΛ, τον Παναγιώτη Χατζηβασιλείου, τον κ. Περιμένη γιατί αυτοί εργάστηκαν προκειμένου να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ, την COSMOTE, τον Διοικητή της κ. ΤΑΜΑΖ και την κ. Φατσέα, που ήταν παρούσα, τον Υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, που χρηματοδότησε τον κλιματισμό, την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, τον Δήμαρχο της Γέρας και το Δημοτικό Συμβούλιο, τον φίλο τον ΣΩΤΗΡΗ τον ΖΑΜΤΡΑΚΗ που αγωνιούσε για την ολοκλήρωση  του έργου, την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, τον πρόεδρο ΓΙΑΖΙΤΖΟΓΛΟΥ και τα μέλη για τη βοήθειά τους, τις εταιρείες ελαιολάδου της Λέσβου.
Τέλος, ο κ. Σηφουνάκης, ευχαρίστησε όλους όσοι, εργάστηκαν, προσέφεραν και πάσχισαν για την ολοκλήρωση του έργου.
Σύντομος, απλός και πολύ αληθινός ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, είπε δυο λόγια καρδιάς! Για το μεγάλο εγχείρημα της εταιρείας να πάρει αυτό το κτίσμα και να κάνει εργοστάσιο σε λειτουργία. Είπε κι εκείνος ότι το έργο ανήκει βασικά στον Νίκο Σηφουνάκη.
Και μετά από αυτά οι υπεύθυνοι ζήτησαν από τον ΠΡΟΕΔΡΟ της ΒΟΥΛΗΣ να πάει στο μηχανοστάσιο και να δώσει την εκκίνηση της βασικής μηχανής από την οποία θα έπαιρναν όλες οι μηχανές.
Ένας μοχλός και γύρω του, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Νίκος Κούνδουρος, ο αντιπρόεδρος Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο υπεύθυνος μηχανικός από τη ΣΥΡΟ.
Ο μοχλός κινήθηκε από τον κ. Σιούφα, το μεγάλο βολάν γύρισε, οι ιμάντες μετέδωσαν την κίνηση, όλο το λιοτρίβι...βούιξε!
Ακολούθησαν βραβεύσεις  μαστόρων και εργατών που δούλεψαν στο παλιό ελαιοτριβείο ΒΡΑΝΑ και διηγήθηκαν σε σχετικό ντοκιμαντέρ, πώς ήταν τότε οι συνθήκες δουλειάς, και πώς γινόταν αυτή η δουλειά!
Ο κ. Σηφουνάκης, έκλεισε την ομιλία του ως εξής:
«Θέλω ν΄ απευθυνθώ στον Πρόεδρο της Βουλής: «Θέλω πρόεδρε να σε παρακαλέσω, επειδή κάθε χρόνο, οι Πρόεδροι της Βουλής και εσείς λέτε: «Η βουλή εξοικονόμησε φέτος και δεν ανάλωσε όλο τον προϋπολογισμό της. Καλό είναι αυτό και μάλιστα σε καιρούς, δύσκολους, αλλά, ας μη γυρίζουν πίσω τα χρήματα στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ των ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ας δίδονται από τη βουλή, σε έργα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ».
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, στο δικό του σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη τους συντελεστές και εμπνευστές αυτού του έργου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «…ζήσαμε όλοι συγκλονιστικές στιγμές με το να τεθούν σε λειτουργία οι μηχανές και η εγκατάσταση…», ενώ πρόσθεσε πως όταν είδε το σύνολο της δουλειάς και του έργου που συντελέστηκε στο παλιό ελαιοτριβείο του Παπάδου «έμεινε άφωνος». Σημείωσε ακόμα πως «η Βουλή εμπράκτως υποστηρίζει τέτοιου τύπου δράσεις…».
Ο Δήμαρχος Γέρας κ. Σωτήρης Ζαμτράκης από την πλευρά του ευχαρίστησε θερμά την ομάδα του Αρχιπελάγους για την «εξαιρετική και σημαντική δουλειά που έγινε», ενώ σημείωσε πως «παρακολουθούσε τόσο ο ίδιος όσο και οι δημότες με μεγάλο ενδιαφέρον, όλα αυτά τα χρόνια, την προσπάθεια που έγινε»
Μετά την τελετή των εγκαινίων, ο φιλόξενος χώρος της αυλής του ελαιοτριβείου πλημμύρισε από τους  ήχους του ρεμπέτικου, καθώς οι προσκεκλημένοι και το κοινό είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μοναδική γιορτινή μουσική παράσταση «Ονείρου Ελλάς» με το συγκρότημα «Café Aman του Φέρρη» που δημιουργήθηκε το 2001 από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη και τη Θέσια Παναγιώτου, η οποία είναι η μουσική του διευθύντρια, για να γίνει πασίγνωστο από τις τακτικές εκπομπές του στην ΕΤ3. Οι 16 μουσικοί του συγκροτήματος ενθουσίασαν το κοινό δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και δικαιώνοντας απόλυτα τη φράση του Κώστα Φέρρη: «Θελήσαμε σ’ αυτή την παράσταση, ν’ αποδώσουμε στο ρεμπέτικο και το παραδοσιακό τραγούδι, το μέγεθος και το εύρος που τους αξίζει».

 


 

 

1724 αναγνώσεις

Ο Καιρος

Γιορταζουν

Σχολια Εκδοτη

Καλωσηρθατε στη νεα σελιδα του ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ!
Ανανεωθήκαμε για την καλύτερη ενημέρωσή σας.

Αλληλογραφια

Για να λαμβάνετε νέα από την ιστοσελίδα μας παρακαλούμε γραφτείτε στην λίστα συνδρομητών μας.